13 Ağustos 2012 Pazartesi

Kaybolan Özgünlük Artan Kopyacılık

Kaybolan Özgünlük Artan Kopyacılık

Fatih Halis Eroğuz

09.08.2012



Türk televizyon tarihinin en büyük eksikliğidir özgünlük. Genelde bir kanal bir cesaret örneği gösterip farklı bir yapım ortaya koyar o yapım tutarsa diğer kanallar da benzer yapımlar sergilemeye başlar. İşte bu televizyonculuğun en büyük kusuru, noksanı...

Milyon dolarların döndüğü televizyon dünyasında yaratıcılığın eksikliği en rahatsız edici unsur.

Şöyle bir düşünelim. Bir zamanlar dini diziler modaydı. Samanyolu, Sır Kapısı ile bu akımı başlatmış ardından Kanal 7'de Kalp Gözü'nü devreye sokarak kendine pay edinmeye çalışmıştı.

Yahut Kanal D Evim Şahane'yi piyasaya sürdükten sonra Star Tv'nin de Evim Mis Evim'le bu atağa kalkması da destekler bunu.

Bilgi yarışması akımından önceki yazımda da bahsetmiştim. Her ne kadar ülkemizde bilgi yarışması çokluğu hoş gibi görünse de bu sezon Atv'nin, Kim Milyoner Olmak İster ile aldığı başarı diğer kanalları da etkiledi ve bu akıma kendilerini kaptırdılar.

Muhteşem Yüzyıl ile başlayan tarih dizileri serüveni Bir Zamanlar Osmanlı Kıyam ile devam etti. Yeni sezonda ise Atv'nin Balkanlar projesi, Show Tv'nin Fetih 1453 projesiyle devam edecek gibi görünüyor.

Edebiyat romanlarının diziye çevrilhmesi akımından bahsetmiyorum bile.

Örnekler pek tabii ki çoğaltılabilir. Ama yazının ana fikrine gelmek gerekirse Türkiye'de çok yaratıcı yapımcılar varken bu kopyacılık örneklerinin çokluğu izleyiciyi rahatsız ediyor. Kanalların aç gözlü olması, sürekli yeni diziler istemesi de bunu tetikliyor doğal olarak. Ama ben az, öz ve özgün proje yandaşıyım.

Ne kadar orijinal fikirler olursa o kadar gelişiriz bu sektörde...

0 yorum:

Yorum Gönder